Burar

Det finns ett behov av exempel på bra burar till guldhamster och här är det bra kreativiteten och fantasin som sätter stopp. Mina krav vad gäller bur och inredning till guldhamster är dessa:

– Buren ska vara minst lika stor som en samla-låda (130 liter), alltså 78×56 cm. Får ej vara galler på sidorna!!
– Hjulet ska vara minst 28 cm i diameter och ej av gallertyp.

Jag är petig med bur men det finns flera anledningar till detta!
Många hamstrar utvecklar ett stereotypt beteende och gnager på stängerna vilket kan skada både tänder och tandkött. De behöver rejält med utrymme att röra på sig och hjulet ska få plats utan problem.

Så – vad är då en bra hamsterbur? Jag, som uppfödare, har många burar att sköta om och som tar upp utrymme. För mig är Samla-lådan från IKEA på 130 liter oslagbar. Exempel på hur inredningen kan se ut i denna kommer här nedan.

Jag gjorde också en efterlysning i Facebook-gruppen Hamster och Gerbil och fick en massa fina bilder, härlig inspiration! Jag har fått tillåtelse att använda alla bilderna nedan.

Så – kika och inspireras!

Vi börjar med några hemmabyggen:

Eget bygge – bild från Lotta Furenbäck
Locket till Lottas bur
Ännu ett bra exempel på eget bygge från Tova Spets, instagram @tovaspets

Det finns ett par bra burar på marknaden med:

Härlig bur att köpa! Skyline Nagarium Marrakesh med 96x47x38 cm – bild från Lina Bidvaite
Ännu en bra bur att köpa – Skyline Kerry – bild från Lina Bidvaite

Akvarium brukar gå att få tag i billigt begagnade och man kan snickra ett lock av trälister och galler.

Akvarium – bild från Caisa Karlsson
Akvarium – bild från Caisa Karlsson

Vitrinskåp är också poppis att bygga om. Ikeas Detolf finns många bra exempel på om man googlar men vill visa denna lyxvåning som en av våra köpare ordnat till sin pälskling:

Omgjort vitrinskåp från Ikea – bild från Fanny Lexell

Så har vi då klassikern – Ikeas samlalåda. Här kommer några exempel på burar härifrån. Lite tråkiga men googla på tips på kul inredning till dem med! Flaskorna fäster jag med självhäftande kardborreband köpt på Biltema.

En nyinflyttad liten som vi avvaktar med hjul till.
Ett annat exempel på en Samla-låda

Locken till samla-lådorna skär jag ut en öppning med lödpenna. Här har jag använt en sektion från en lekhage som jag fäst med buntband.

Lock till Samla-låda. Gallret från lekhage

Man kan även köpa nät från Jula, billigt och tillräckliga mått för att de ej ska ta sig igenom. Länk: https://www.jula.se/catalog/tradgard/utemiljo/stangsel-och-staket/nat-och-stangsel/nat-793020?gclid=EAIaIQobChMI-ub0_LKF7wIVMEiRBR3gcwMfEAQYAiABEgLUp_D_BwE&gclsrc=aw.ds

Lock till Samla-låda, gallret är nät från Jula

Många använder hyllplan från Elfa som galler. Googla på och hitta den lösning som passar dig! Rekommenderar inte klassiska hönsnätet då jag tycker det är väl stora mellanrum där och en hamster på rymmen vill ingen ha.

Varför nämner jag inte Duna maxi? Jo, den funkar i mått. Man får plats med hjulet. MEN! Har hört om alltför många gnag-glada guldhamstrar som får fatt i hålet där vattenflaskan ska vara och tar sig ut den vägen. Därför rekommenderar jag den inte om man ändå ska skaffa bur till sin pälskling. 🙂

Ett stort tack till alla som hjälpt mig med bilder!