Guldhamster – allmän information

Kort information
Latinskt namn: Mesocricetus auratus
Livslängd: ca 2 år
Längd: ca 15 cm
Vikt: 175-225 g (privatuppfödd) 100-150 g (grossist)
Könsmognad: 4-5 veckor

Guldhamstern har sitt ursprung i den syriska öknen och domesticerades på 1930-talet. Sedan 2008 är guldhamstern klassad som sårbar i det vilda. De få som finns kvar lever i ett litet område i norra Syrien. Det pågår försök att öka beståndet av de vilda hamstrarna.

Allmän information
Guldhamstern är ett solitärt djur. Det betyder att de ska leva ensamma och det är t.o.m. olagligt att låta dem bo tillsammans från de är 8 veckor. Den är som mest aktiv vid skymning och gryning och sover på dagen när du är på skola/jobb. Låt den stå i ett lugnt rum med lagom med dagsljus och inte i drag.

Hane eller hona?
Skillnaden mellan hane och hona får man säkerligen många svar på om man frågar. I min mening upplever jag hanarna som snäppet lugnare och mer tillåtande men kanske med en ”slätare” personlighet. Honorna visar lite mer vilja och personlighet. Men – det är så klart väldigt individuellt!

Honorna brunstar var 4:e dag och det är väldigt olika hur mycket det märks. Vissa kan dofta litegrann och blir mer aktiv just den dagen medan vissa märks det inget alls på.

Bra att veta
Guldhamstern har doftkörtlar som är placerade på höfterna. De kan synas som skrovliga, mörka fläckar och inget att oroa sig för! De har gula tänder som växer hela livet. Är de vita kan det bero på någon brist, ta då kontakt med veterinär för att kontrollera. Man behöver ge hamstern saker att gnaga på såsom knäckebröd, grenar, sockerfria hundkex eller hundgnag-pinne som tandborstar (Whimzees).

Skötsel och hållning
Buren

Enligt lag ska buren vara minst 0,12 kvadratmeter med ett minsta mått på 25 cm och höjden minst 20 cm. Detta är på tok för litet enligt mig och jag rekommenderar tex IKEAs samlalåda på 130 liter, akvarium eller dylikt. Se vår sida med olika tips av burar.
OBS!!! Jag säljer inte hamstrar till gallerburar!!

Lämpliga bottenmaterial:
Alspån
Hampaströ
Se vår sida, Burströ och sand.

Lämpliga bomaterial:
Rivet hushållspapper/Toapapper
EJ hamstervadd/bomull – det kan fastna och trassla in sig i tår, ben och (om de sväljer det) till och med tarmar. Rent skadligt!!

Huset:
Lagen säger ett hus på minst 15x15x10 cm. Välj ett i trä eller kartong och ej i plast, det blir för ”lufttätt” för hamstern. Trähusen man köper på zoobutik är ihopstansade med metallstift så håll koll om hamstern gnager i det så inte stiften skadar dem.

Hjul:
En guldhamster behöver ha ett hjul på minst 28 cm i diameter så inte ryggen kröker sig i det när de springer. På lång sikt kan det bli smärtsamt för dem.
Hjulet ska inte vara av galler som riskerar att hamstern fastnar med tassarna när de springer. De kan också bli vassa för tassarna eftersom de springer så pass mycket. Märker man att hamstern blir för beroende av sitt hjul och springer för mkt i det så kan man begränsa tillgången till det.
Plasthjul med den svart/vita spiralen funkar bra men kan låta en del när hamstern springer i det. Fördelen med det är att det går att diska.
Trähjul är tystare men svårare att hålla rena.
Ett hjul som jag hittills inte hittat något negativt om (förutom priset då) är Rodipets Eureka. De är stabila, lätta att göra rent och knäpptysta!! Rekommenderas varmt!

Foder
Vår information om vad vi rekommenderar för foder till guldhamstrar hittar du här: www.eklovets.se/foder-for-guldhamster

Hämtning av hamstern
För att transporteras säkert behöver hamstern sitta i en transportbur. Det finns olika typer. Vill du köpa en ny och har planer på att ställa ut hamstern så rekommenderar jag att köpa en Exoterra storlek 3 då det är vad som används på utställningar. I transportburen ska det vara ca 5 cm strö/toalätt och ovanpå det en ordentlig hög med rivet toapapper så att hamstern kan gömma sig.

Om ni ska åka en lite längre bit lägg ner en bit gurka, selleri, melon eller annan vätskerik grönsak eller frukt. Gärna något att tugga på med som hundkex. Är det kallt ute är det bra att ha en handduk eller filt runt buren när ni går utomhus, ta ingen fin filt om hamstern skulle råka gnaga på den. Det ska inte finnas hus, skålar eller tunga leksaker i buren då dessa utgör en klämrisk.

Hamsterskötsel
Guldhamstrar är lättskötta djur och oftast mycket renliga. De flesta hamstrar lär sig att kissa i sitt sandbad vilket gör det lätt att städa ofta så buren håller sig luktfri. Honorna kan lukta lite när de brunstar var fjärde dag men jag tycker endast att de luktar lite när jag tar upp dem och inte i rummet.

Varje dag
Den dagliga skötseln innebär att byta vatten och se så att det finns tillräckligt med torrfoder (i skål eller hamsterns egna matförråd). Jag ser över hamsterns toalett och tar bort kissklumpar om det behövs. Jag brukar även snabbt ställa tillbaka saker som hamstern flyttat under natten så buren ser fin ut. Samtidigt kan du även överblicka om något inte ser bra ut, hamstern kanske gnagt så mycket på ett hus så att en spik är synlig? Det är viktigt att du ser din hamster varje dag så att du är säker på att den ser ut att må bra. Hamstrar är aktiva djur och vill komma ut en stund och utforska varje dag.

Varje vecka
Mina hamstrar får färskmat och lite grönsaker några gånger i veckan, se till att det inte ligger och blir gammalt någonstans. Jag tar ut bomaterialet i huset en gång i veckan och ger hamstern nytt. Punktstädar om det blivit smutsigt någonstans. Byter ut någon leksak för variationens skull och kontrollerar att det finns tuggleksaker. Det är även bra att ha en rutin för att kolla igenom hamstern och se att den mår bra. Titta på tänder och klor och se till att de inte är för långa. Har hamstern sår någonstans? Verkar den ha gått upp eller ner mycket i vikt? Ser ögon och nos ren ut?

Varje månad
Varje månad byter jag allt bottenmaterial och skurar buren. Byter all sand om den inte är bytt tidigare och rengör de tillbehör som är smutsiga. Hjulet kan behöva rengöras om hamstern kissat i det. När jag städat får de ofta annan inredning och så sparar jag den gamla till ett annat tillfälle så det blir variation.

Mina krav på köpare
– Buren ska vara minst lika stor som en samla-låda (130 liter), alltså 78×56 cm. Får ej vara galler på sidorna!!
– Hjulet ska vara minst 28 cm i diameter och ej av gallertyp.
– Använd EJ hamstervadd/bomull som bomaterial.
– Använd EJ så kallad hamsterboll eller springplatta.
– Är du minderårig vill jag ha kontakt med vårdnadshavare innan köp.

Vad du får av mig vid ett köp av hamster
– Övergångsfoder
– Stamtavla registrerad i SHS
– Livslångt stöd

Inköpslista!
Se tipsen ovan för mer info.
– transportbur
– bur – minst Samla-storlek och ej galler på sidorna!
– hus
– vattenflaska
– matskål
– sandskål
– sand
– strö
– foder
– färskfoder