Guldhamster – allmän information

Kort information
Latinskt namn: Mesocricetus auratus
Livslängd: ca 2 år
Längd: ca 15 cm
Vikt: 175-225 g (privatuppfödd) 100-150 g (grossist)
Könsmognad: 4-5 veckor

Guldhamstern har sitt ursprung i den syriska öknen och domesticerades på 1930-talet. Sedan 2008 är guldhamstern klassad som sårbar i det vilda. De få som finns kvar lever i ett litet område i norra Syrien. Det pågår försök att öka beståndet av de vilda hamstrarna.

Allmän information
Guldhamstern är ett solitärt djur. Det betyder att de ska leva ensamma och det är t.o.m. olagligt att låta dem bo tillsammans från de är 8 veckor. Den är som mest aktiv vid skymning och gryning och sover på dagen när du är på skola/jobb. Låt den stå i ett lugnt rum med lagom med dagsljus och inte i drag.

Hane eller hona?
Skillnaden mellan hane och hona får man säkerligen många svar på om man frågar. I min mening upplever jag hanarna som snäppet lugnare och mer tillåtande men kanske med en ”slätare” personlighet. Honorna visar lite mer vilja och personlighet. Men – det är så klart väldigt individuellt!

Honorna brunstar var 4:e dag och det är väldigt olikahur mycket det märks. Vissa kan dofta litegrann och blir mer aktiv just den dagen medan vissa märks det inget alls på.

Bra att veta
Guldhamstern har doftkörtlar som är placerade på höfterna. De kan synas som skrovliga, mörka fläckar och inget att oroa sig för! De har gula tänder som växer hela livet. Är de vita kan det bero på någon brist, ta då kontakt med veterinär för att kontrollera. Man behöver ge hamstern saker att gnaga på såsom knäckebröd, grenar, sockerfria hundkex eller hundgnag-pinne som tandborstar (Whimzees).

Skötsel och hållning
Buren

Enligt lag ska buren vara minst 0,12 kvadratmeter med ett minsta mått på 25 cm och höjden minst 20 cm. Detta är på tok för litet enligt mig och jag rekommenderar tex IKEAs samlalåda på 130 liter, akvarium eller dylikt.
OBS!!! Jag säljer inte hamstrar till gallerburar!!

Lämpliga bottenmaterial:
Alspån
Hampaströ
Carefresh
ToaLätt (papperspellets)Lämpliga bomaterial:
Rivet hushållspapper/Toapapper
EJ hamstervadd/bomull – de kan fastna med sina tår, svälja eller på annat sätt skada sig av detta!

Se till att ha:
– Vattenflaska.
– Matskål (ej i plast, välj keramik eller glas).
– Sandbad/toalåda med sand i.
– Hus – lagen säger ett hus på minst 15x15x10 cm. Välj ett hus i trä eller kartong. Ej i plast pga ventilation.
– Hjul – Minst 28 cm i diameter, ej i galler (mellanrummet gör att hamstern riskerar att fastna med tassarna när de springer). Det bör också sägas att vissa hamstrar blir beroende av sina hjul och springer för mycket i det. Då får man begränsa deras tid de har tillgång till det.

Foder
Vår information om vad vi rekommenderar för foder till guldhamstrar hittar du här: www.eklovets.se/foder-for-guldhamster

Hämtning av hamstern
För att transporteras säkert behöver hamstern sitta i en transportbur. Det finns olika typer. Vill du köpa en ny och har planer på att ställa ut hamstern så rekommenderar jag att köpa en Exoterra storlek 3 då det är vad som ska användas på utställningar. I transportburen ska det vara ca 5 cm strö/toalätt och ovanpå det en ordentlig hög med rivet toapapper så att hamstern kan gömma sig.

Om ni ska åka en lite längre bit lägg ner en bit gurka, selleri, melon eller annan vätskerik frukt eller grönsak. Gärna något att tugga på med som hundkex. Är det kallt ute är det bra att ha en handduk eller filt runt buren när ni går utomhus, ta ingen fin filt om hamstern skulle råka gnaga på den. Det ska inte finnas hus, skålar eller tunga leksaker i buren då dessa utgör en klämrisk.

Hamsterskötsel
Guldhamstrar är lättskötta djur och oftast mycket renliga. De flesta hamstrar lär sig att kissa i sitt sandbad vilket gör det lätt att städa ofta så buren håller sig luktfri. Honorna kan lukta lite när de brunstar var fjärde dag men jag tycker endast att de luktar lite när jag tar upp dem och inte i rummet.

Varje dag
Den dagliga skötseln innebär att byta vatten och se så att det finns tillräckligt med torrfoder (i skål eller hamsterns egna matförråd). Jag ser över hamsterns toalett och tar bort kissklumpar om det behövs. Jag brukar även snabbt ställa tillbaka saker som hamstern flyttat under natten så buren ser fin ut. Samtidigt kan du även överblicka om något inte ser bra ut, hamstern kanske gnagt så mycket på ett hus så att en spik är synlig? Det är viktigt att du ser din hamster varje dag så att du är säker på att den ser ut att må bra.Hamstrar är aktiva djur och vill komma ut en stund och utforska varje dag.

Varje vecka
Mina hamstrar får färskmat och lite grönsaker några gånger i veckan, se till att det inte ligger och blir gammalt någonstans. Jag tar ut bomaterialet i huset en gång i veckan och ger hamstern nytt. Punktstädar om det blivit smutsigt någonstans. Byter ut någon leksak för variationens skull och kontrollerar att det finns tuggleksaker. Det är även bra att ha en rutin för att kolla igenom hamstern och se att den mår bra. Titta på tänder och klor och se till att de inte är för långa. Har hamstern sår någonstans? Verkar den ha gått upp eller ner mycket i vikt? Ser ögon och nos ren ut?

Varje månad
Varje månad byter jag allt bottenmaterial och skurar buren. Byter all sand om den inte är bytt tidigare och rengör de tillbehör som är smutsiga. Hjulet kan behöva rengöras om hamstern kissat i det. När jag städat får de ofta annan inredning och så sparar jag den gamla till ett annat tillfälle så det blir variation.

Mina krav på köpare
– Buren ska vara minst lika stor som en samla-låda (130 liter), alltså 78×56 cm. Får ej vara galler på sidorna!!
– Hjulet ska vara minst 28 cm i diameter och ej av gallertyp.
– Är du minderårig vill jag ha kontakt med vårdnadshavare innan köp.

Vad du får av mig vid ett köp av hamster
– Övergångsfoder
– Stamtavla registrerad i SHS
– Livslångt stöd

Inköpslista!
Se tipsen ovan för mer info om vad man kan välja för bur/hus etc.
– transportbur
– bur – Ej galler!
– hus
– vattenflaska
– matskål
– sandskål
– sand
– strö
– foder
– färskfoder